Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Κουφαλίων

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Κουφαλίων

Αρ. Πρωτ. 3633/20.12.2007

Προς Υπουργό:
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων του Δήμου Αξιού στον Νομό Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων στην αρχή της λειτουργίας του κατατασσόταν ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Κέντρα Υγείας της χώρας, ενώ σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο.

Το Κ.Υ. Κουφαλίων έχει δυναμική εξυπηρέτησης 130.000 εξεταζόμενων ετησίως, ενώ εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους του Δήμου Κουφαλίων, όσο και κατοίκους των όμορων Δήμων Χαλκηδόνας και Πέλλας, ενώ η οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής καθιστούν ακόμα πιο αυξημένες τις ανάγκες της περιοχής.
Οι ελλείψεις τόσο σε γιατρούς όσο και σε προσωπικό αγγίζουν το 40%, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις εφημερίες, καθώς το Κέντρο Υγείας εφημερεύει καθημερινά και οι ίδιοι γιατροί εφημερεύουν όλο και περισσότερες φορές μέσα στον ίδιο μήνα.
Δύο σημαντικά τμήματα το παιδιατρικό και το οδοντιατρικό έχουν σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και εξοπλισμό, ενώ το οδοντιατρικό τμήμα κινδυνεύει ακόμα και με άμεσο κλείσιμο εάν δεν απαντηθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που σημειώνονται. Επιπλέον υπάρχουν ελλείψεις από ειδικότητες γιατρών, ενώ είναι απαραίτητη η επίσκεψη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πνευμονολόγου και δερματολόγου.
Τις ανάγκες του Κ. Υ. καλύπτει μόνο ένα ασθενοφόρο το οποίο είναι παμπάλαιο και έχει διανύσει 800.000 χιλιόμετρα, ενώ λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό κατά 40%, που καλύπτει όλες τις βάρδιες του 24ώρου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των ασθενών που μεταφέρει όσο και του προσωπικού.
Γεγονός πάντως αναμφισβήτητο είναι, ότι με τις φιλότιμες και πολύ σημαντικές προσπάθειες όλου του προσωπικού, το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων συνεχίζει να λειτουργεί σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο ακόμα και σήμερα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων τόσο σε γιατρούς όσο και σε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων όπως νοσηλευτές, τραυματιοφορείς;

- Προβλέπεται να αντικατασταθεί το παλιό ασθενοφόρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων με καινούργιο, προκειμένου να καλύπτονται με ασφάλεια οι αυξημένες ανάγκες του Κ.Υ.;

Απάντηση Υπουργείου